Transfer tří čápat ze sloupu elektrického vedení na nové hnízdo v Sudoměřicích byl úspěšný

V rámci spolupráce s distribuční společností EG.D se čápi v Sudoměřicích dočkali přesunu na nové hnízdo. To původní bylo umístěno na sloupu elektrického vedení, nový sloup s náhradním hnízdem byl připraven na podzim 2022 asi 60 m od původního hnízda. Jeden z páru se ho naučil využívat jako odsedávku. Obec v blízkosti nového hnízda vytvořila odpočinkové místo, vysela květnatý trávník a zasadila ukázku místních odrůd vín. Transfery čápů z hnízd na elektrických sloupech na náhradní hnízda provádíme ve spolupráci s EG.D, aby čápi nebyli ohroženi blízkostí vodičů pod napětím.

Lukáš Viktora z České společnosti ornitologické prováděl transfer čápat, kontrolu jejich kondice a kroužkování. Foto: Gabriela Dobruská

Koncem května se 3 mláďata podařilo přenést na nové hnízdo. Na hnízdě byla ještě 2 neoplozená vejce. Samice chvilku nerozhodně přeletovala, ale nakonec přenos proběhl bez problému, při kontrole po dvou hodinách se už mláďata krmila.

Původní stav (nafoceno v roce 2022)

Původní hnízdo leželo přímo na sloupu vysokého napětí, přičemž dráty procházely hnízdem. Foto: Ludmila Korešová

Více o spolupráci s EG.D a o životě čápů se dozvíte v tomto dokumentu:

 


Zapojte se do sčítání čápů na birdlife.cz/capi.

Sčítání čápů i v letošním roce podporuje distribuční společnost EG.D, a.s., člen skupiny E.ON. Děkujeme! 

Spolupráce mezi ČSO a EG.D není zaměřená jen na čápy, ale i na ochranu dalších ptačích druhů, pro které představuje nadzemní vedení vysokého napětí riziko. Více ZDE.