V Česku byl podmíněně odsouzen třetí travič dravců. Myslivec zabil u Sedlčan orly mořské

Dva roky podmíněně s odkladem na tři roky a pokuta čtvrt milionu korun. Takový je trest pro dvaapadesátiletého myslivce a chovatele loveckých psů, který u svého rybníka v obci Jesenice na Příbramsku pokládal jedem potřené kapry jako návnady. Zabil tak dva orly mořské a další dravce a šelmy. Rozsudek Okresního soudu v Příbrami je pravomocný. Muž se k trávení přiznal už v počátku řízení a uzavřel se státním zástupcem dohodu o vině a trestu. Je to teprve potřetí, co byl v Česku někdo odsouzen za trávení volně žijících zvířat. Jde přitom o velký a široce rozšířený problém. Psí jednotka České společnosti ornitologické (ČSO), která pátrá po otrávených návnadách a jejich obětech, letos eviduje už 26 otrávených ptáků či s podezřením na otravu. Většinou jde o dravce. Jednotka významně pomohla k objasnění i tohoto případu.

Tisková zpráva ke stažení.docx

Odsouzený dvaapadesátiletý travič J. J. je myslivec, chovatel loveckých psů a vítěz nejprestižnějších mysliveckých kynologických soutěží, který se kromě myslivosti zabývá i chovem ryb. U svého rybníka v Jesenici u Sedlčan nastražil mrtvé kapry, které potřel nervovým jedem karbofuranem. Jak uvádí rozsudek, muž chtěl zabít vydry, které požíraly ryby z jeho chovu.

Jeho prvními nalezenými oběťmi byli 22. února dva orli mořští a liška obecná. Z poloh jejich těl šlo jasně vidět, že umírali ve velkých křečích a bolestech po otravě nervovým jedem. Orli měli zatnuté pařáty a křečovitě poloroztažená křídla. Liška ležela na boku a měla všechny končetiny i ocas křečovitě natažené a rozevřenou tlamu,“ říká psovodka ČSO Klára Hlubocká, která od počátku vyšetřování v únoru 2024 spolupracovala s příbramskými kriminalisty na případu. Je v Česku jedinou specialistkou na vyhledávání otrávených návnad a zvířat.

Psovodka ČSO pak v terénu dohledala ještě další oběti traviče z Jesenice. Muž otrávil celkem 8 zvířat – 2 kriticky ohrožené orly mořské, 2 silně ohrožené vydry říční, 2 lišky obecné, 1 káni lesní a 1 kunu skalní. Společenská hodnota zvířat, která travič zabil, byla vyčíslena na 630 tisíc korun. Ve všech zvířatech byl prokázán karbofuran. 

Výborná práce příbramských kriminalistů vedla k rychlému zatčení

Příbramští kriminalisté se případu traviče věnovali detailně a intenzivně a už v dubnu měli vytipovaného podezřelého. Důkazy a svědectví vedly k dvaapadesátiletému majiteli rybníka. Ten se k trávení přiznal už během výslechu a dovedl policii na místo, kam ukryl sklenici se zakázaným nervovým jedem karbofuranem.

Muž byl obviněn ze tří trestných činů – přechovávání omamné a psychotropní látky; týrání zvířat; neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy. Za to mu hrozilo až šest let ve vězení. Muž už v počátku řízení uzavřel se státním zástupcem dohodu o vině a trestu. Soudkyně Okresního soudu v Příbrami mu 14. května 2024 vyměřila dva roky podmíněně s odkladem na tři roky a peněžitý trest 250 tisíc korun. Je to první případ, kdy soud vyměřil traviči peněžitý trest. Na základě rozsudku přišel i o zbrojní průkaz.

Výňatek z rozsudku.

Tři odsouzení traviči dravců

Jedná se o třetího odsouzeného traviče dravců v Česku. V roce 2021 soud vyměřil rybníkáři z Klatovska trest 2,5 roku podmíněně s odkladem na 3,5 roku za otrávení dvou orlů mořských a dvou krkavců velkých karbofuranem u Mečichova na Strakonicku v roce 2019. Tento travič vinu odmítá. V roce 2022 byl odsouzen chovatel drůbeže a holubů a myslivec z Břeclavska na 3 roky podmíněně s odkladem na 3 roky za otrávení dvou luňáků červených a dalších živočichů v roce 2021 v Milovicích. Přišel také o zbrojní průkaz. K trávení se přiznal. 

Stejně jako většina ostatních travičů, i tito tři usvědčení, použili k trávení nervový jed karbofuran, který skladovali doma. Pro přílišnou jedovatost je od roku 2008 v celé Evropské unii zakázaný včetně jeho držení. Pár kapek tohoto jedu spolehlivě usmrtí vše živé. Kvůli tomu, že traviči umisťují otrávené návnady volně do přírody, jsou v ohrožení i například psi na vycházce či malé děti. ČSO proto apeluje na veřejnost, aby se obrátila na policii, pokud ví o případu trávení volně žijících živočichů. 

Psí jednotka ČSO dohledává otrávené návnady a živočichy

Česká společnost ornitologická má ptačí kriminalitu v hledáčku již od roku 2000. V roce 2017 zintenzivnila hledání otrávených návnad a jejich zvířecích obětí zřízením specializované terénní psí jednotky psovodky Kláry Hlubocké, která navštěvuje preventivně důležitá místa výskytu dravců, případně místa dřívějšího trávení. Kromě toho vyjíždí k případům na žádost policie či dalších institucí, případně na ohlášení občanů. Trávení volně žijících zvířat je v Česku obrovský problém.

Od roku 2017 ČSO zdokumentovala a předala policii na 170 případů, jejichž obětmi se stalo přes 500 zvířat. Ročně řeší policie na 20–25 případů nelegálního trávení, při kterých zahyne kolem 80–100 zvířat.

Psí jednotka ČSO – psovodka Klára Hlubocká, pes Victory a fena Irbis. Tento tým jako jediný v Česku dokáže vyhledávat návnady s karbofuranem a jimi otrávené živočichy. Foto: Ludmila Korešová

Dva psi ČSO – Chesapeake Bay retrívři Victory a Irbis – jsou speciálně vycvičení, aby své psovodce nález pouze označili a nijak se u něj nezdržovali, aby nevdechli jedovaté výpary. Ornitologové od začátku roku evidují 40 otrávených zvířat či s podezřením na otravu, z toho je 14 savců a 26 ptáků – většinou jde o dravce. Kromě toho ČSO zaznamenala i další případy ptačí kriminality, jako je zastřelení. ČSO letos s kriminalisty spolupracovala na 17 případech. 


Příručka Ptačí kriminalita volně ke stažení

Co dělat v terénu při podezření na trávení, zástřel, nelegální past… je podtitul příručky o ptačí kriminalitě. Příručka je určena všem milovníkům přírody, ornitologům, ale i lidem, kteří do přírody chodí za jiným účelem. S otráveným nebo zastřeleným dravcem se může setkat kdokoli, od pejskařů po skautské oddíly. Při své práci ji mohou využívat orgány činné v trestním řízení i pracovníci státní ochrany přírody nebo záchranných stanic.

Stáhněte si příručku (14 stran, 3 MB) ZDE.

Další informace

Tematické číslo časopisu ČSO Ptačí svět, které se zabývá ptačí kriminalitou.

 

Podezření na otravu. Jak poznat?

  • víc mrtvých zvířat pohromadě (dravci, krkavcovití, šelmy – dva a víc jedinců v okruhu 300 m)
  • podezřelá návnada (maso, vnitřnosti, vejce – zejména s viditelným fialovým zbarvením nebo posypané práškem či potřené béžovou emulzí)
  • mrtvé zvíře poblíž návnady
  • mrtvý hmyz na uhynulém zvířeti či návnadě
  • mrtvé zvíře v typické pozici (ptáci: křečovitě sevřené pařáty, roztažená nebo poloroztažená křídla; šelmy: leží na boku, natažené nohy, otevřená tlama, někdy hlava zvrácená dozadu)
  • mrtvá zvířata na otevřeném prostranství (nejsou pod elektrickým sloupem ani poblíž trati či silnice)

Co dělat v případě nálezu?

  • Na nic nesahejte, zabraňte přístupu dalších lidí, dětí i zvířat.
  • Volejte nejlépe okamžitě, i když chcete nález jen konzultovat (Klára Hlubocká 606 412 422 – i SMS, případně Zdeněk Vermouzek 773 380 285).
  • Volejte i v případě, že jste nález ohlásili někomu jinému (policii, ČIŽP, správě CHKO, …).
  • Nález lze oznámit i na nejbližším oddělení Policie České republiky.
  • POZOR! Karbofuran je velmi nebezpečný jed

Zdroje informací

Karbofuran

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/ALL/?uri=CELEX:32007D0416

https://www.karbofuran.cz/

Trestní zákoník:

§ 284 Přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu
§ 299 Neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami
§ 302 Týrání zvířat
§ 304 Pytláctví



https://www.birdlife.cz/projekt-life-eurokite/ 

Projekt LIFE EUROKITE má za cíl snížení úmrtí dravců způsobených lidskou činností, a to jak úmyslnou (otravy dravců), tak neúmyslnou (např. úrazy elektrickým proudem, kolize se silniční a železniční dopravou).

Projekt LIFE EUROKITE je spolufinancován Evropskou unií.