Ohlédnutí za Kurzem určování ptáků 2024

Je za námi již pátý ročník velkého jarního Kurzu určování ptáků, kterým si tak prošlo již 125 absolventů. Jak ho hodnotí účastníci a které zajímavé druhy z celkových 160 druhů jsme měli štěstí pozorovat?

Z ohlasů z předchozích ročníků jsem měla od kurzu vysoké očekávání, ale i tak bylo předčeno. V určování ptáků jsem udělala velký posun a dostala jsem se do skvělé party lidí, výjezdy do terénu byly plné zábavy, pohody, ale také vzrušujících ptačích pozorování či teoretických přednášek. Děkuji všem organizátorům za opravdu skvělé zážitky.
Za mne naprostá spokojenost a velký dík organizátorům. Určitě bych kurz doporučila každému zájemci o ornitologii. Lektoři s námi měli velkou trpělivost a to zejména při asi 150tém opakování hlasu červenky 😁. Kurz mne o ptácích naučil víc, než studium téhož na VŠ. 👍
Kurz byl pro mě jako pro začátečníka obrovskou výzvou a byly chvíle, kdy jsem propadala těžkým chmurám. Spousty obrazových i audio materiálů a příval informací mě přímo zahltily. To se nikdy nenaučím! Ale trpělivost špičkových lektorů a jejich nadšení mě přesvědčily o tom, že není třeba zoufat. Spíš se můžu radovat, že se teď budu při svých vycházkách do přírody dívat a poslouchat jinak než dřív. Díky!
Kurz naprosto splnil moje očekávání, hodně jsem se zlepšila v určování ptáků podle zpěvu, dozvěděla jsem se spoustu zajímavých věcí a když něco zapomenu, mám spoustu materiálů, kde si to můžu vyhledat. Atmosféra byla úžasná, všichni lektoři skvělí. Já asi nenajdu jedinou výtku. Bude mi to hodně chybět…
Na tento kurz budu určitě ještě dlouho vzpomínat, na nabyté znalosti, úžasné organizátory i skvělý kolektiv účastníků. Zdokonalil jsem se v poznávání běžných druhů,a to i podle kontaktních hlasů, naučil jsem se poznávat i vzácnější ptáky, které bych dříve neurčil. Posílilo to můj zájem o ornitologii, ukázalo možnosti, čeho je možné se účastnit. Organizace byla perfektně zvládnutá a to i přes některé komplikace. Z exkurzí jsem si odvezl mnoho zajímavých ptačích pozorování, ale také společné zážitky s ostatními účastníků, kteří byli velmi zapálení a přátelští.
Díky kurzu se pro mě otevřela zcela jiná dimenze přebývání v přírodě. O ptáky jsem se zajímala již dříve, ale velmi často jsem byla frustrovaná z toho, jak málo jich vidím a jak málo jich poznám po sluchu. To se v průběhu kurzu dost zásadně změnilo, opravdu hrozně moc jsem se toho naučila a i krátká procházka přes park do práce je pro mě každý den novým mikrodobrodružstvím. 🙂 Soustředění na ptačí hlasy a drobná mihnutí ve stále hustší vegetaci je zároveň skvělým tréninkem ve všímavosti a bytí tady a teď.
Hrozně rád bych tu napsal nějakou konstruktivní kritiku, ale opravdu mne nic nenapadá. Já jsem si to užíval od začátku až do konce, po všech stránkách. Dost jsem se naučil a i když se toho ještě víc naučit musím, už teď se mi otevřel úplně nový svět. Po vzoru lektorů se otáčím za každým hlasem, za každým ptákem, ať jsem kdekoliv. Jen před jediným bych budoucí účastníky varoval – už nikdy si jen tak nesednou v parku na lavičku ke krátkému odpočinku a nezasvěcenému poslechu ptačího zpěvu. Už napořád je bude vyrušovat ptačí droboť – proč je ten kos tak rozrušenej? proč ten černohlávek zpívá jinak než jeho soukmenovci? A je to vůbec černohlávek? A kde že to má ten strakapoud dutinu s mladými?
Obsah kurzu a exkurze byly parádní. Informací byla spousta a jak by řekl klasik „někdy bych si to rád poslechl znovu“ Odbornost lektorů a jejich ochota sdělovat svoje nabyté poznatky neměla chybu! Jejich výklad byl poutavý a vždy dokázali udržet pozornost všech. Taky jejich bezmezná trpělivost a neustále opakování základních znaků (ať již u zvukových projevů či popisu daného druhu), byla až neuvěřitelná, ale právě díky tomu jsem si to co jsem kapacitně dokázal vstřebat, skvěle zafixoval a utvrdil. Lokality exkurzí byly zvoleny parádně a vždy bylo vidět, že lektoři mají snahu v daný okamžik na daném místě a za daných podmínek vždy vytěžit maximum, abychom si z toho odnesli co nejvíce. No a co jsem se naučil, že mám spoustu mezer, o kterých jsem věděl i o kterých jsem nevěděl a jak říkají kluci a holky ptáky se učíte celý život, takže nějaký čas dohnat to mám a tento kurz je skvělou vstupní branou! Ještě jednou mé NEJvděčnější poděkování, byla to skvělá jízda!!!!
Kurz je neskutečně profesionálně připravený, vše je vymazlené do detailu. Počínaje přihlašovacím dotazníkem, přes skvělé pondělní Newslettery, webináře až po samotné exkurze a vycházky. Kluci jsou profesionálové na svém místě a velký dík patří i pomocným lektorkám s jejich trpělivostí.
Kurz splnil veškerá má očekávání. Naučila jsem se orientovat v ptačích skupinách ve smyslu- kdy jaký druh přilétá, jaký je jeho biotop, konkrétní informace jak se hlasově projevuje, chová za letu, námluvách, apod. Pochopila jsem systém jak se efektivně učit, orientovat v terénu a postupovat při LSD. Osobní přístup všech lektorů byl výjimečný, lidský, plný odbornosti, pomoci a především humoru, který všem nám snaživcům, co nejvíce pojmout a naučit se, vše odlehčoval a přinášel úsměv na tváři a sblížení nejen s lektory, ale také s ostatními účastníky bez ohledu na věk. Děkuji za to, že jsem se kurzu mohla zúčastnit, jsem vděčná za vše, co jsme společně prožili, ať už při mnohahodinových pobytech venku v lesích, ptačích parcích, přírodních rezervacích, při kroužkování, nočním pozorování sluk lesních, apod. Všem nadšencům pro ptačí svět tento kurz ze srdce doporučuji 🙂

Kurz určování ptáků pořádá ČSO od roku 2019, více informací najdete na jednotlivých stránkách:

Představení kurzu

Aktuální ročník

Zkušenosti účastníků

Chcete dostat upozornění až se otevře přihlašování do dalšího ročníku Kurzu určování ptáků ČSO? Přihlásit se můžete zde.

Přihlášky do ročníku 2025 budou otevřeny během září.