Právě vyšel nový Ptačí svět 3/2024

Nové letní číslo na první pohled zaujme podmanivou fotografií buřňáka ledního. Těšit se můžete na článek o čím dál vzácnější hrdličce divoké, rozhovor se správcem ptačího parku nebo na návod, jak rozeznat jednotlivé druhy kormoránů. Aktuální vydání nás navíc potěší celkem 32 stranami poutavého čtení o ptácích, což je o 4 strany více než v předchozích číslech.

Jiří Míchal pořídil na Faerských ostrovech spoustu uchvacujících snímků.

Schránky členů ČSO a předplatitelů právě zaplnily čerstvé výtisky nejnovějšího čísla Ptačího světa. To nás hned na titulní straně uvítá fotografií hnízdícího buřňáka ledního od Jiřího Míchala (www.jmichal.cz), jehož snímky z okouzlující přírody Faerských ostrovů představujeme v rubrice Objektivem.

Také je vám venku při pozorování ptáků dobře? Čím to je a že je kladný vliv pozorování ptáků a pobytu v přírodě byl už mnohokrát vědecky prokázán, se dočtete ve článku Aleny Klvaňové Pozorujme ptáky pro zdraví.

Určovací rubrikou Poznáte…? nás tentokrát provede Jaroslav Cepák, který nám představí kormorány a v doprovodu detailních ilustrací Jana Hoška nám dá tipy, jak od sebe jednotlivé druhy rozeznat. Kormoránům se věnuje také článek Petra Musila, který se rozepsal o historickém vývoji jejich početnosti a přetrvávajících konfliktech s lidmi. Článek najdete v rubrice Zajímavosti z ptačí říše.

Rozeznáte od sebe tyto tři druhy kormoránů? Ilustrace Jana Hoška

V téže rubrice si pak na své přijdou nejen ornitologové, ale také milovníci poezie. Můžete si zde totiž přečíst článek o hrdličce divoké, jejíž romantický hlas již na rozdíl od Karla Hynka Máchy, který o něm píše ve svém Máji, uslyšíte jen velmi zřídka. Dozvíte se, co může za pokles populace těchto tažných ptáků u nás i v Evropě, jaký vliv mělo na jejich početnost dočasné zastavení lovu v některých evropských státech a jaké jsou jejich vyhlídky na budoucnost.

Informace o migraci hrdliček získávají vědci zejména díky využití satelitní telemetrie. Foto: Nicholas Galea (BirdLife Malta)

Rozhovoru s podtitulem Ptačí park je takové Národní divadlo ochrany přírody jsme tentokrát zpovídali Břeňka Michálka, který je profesionálním správcem ptačího parku ČSO Josefovské louky. Povídali jsme si např. o tom, čím se můžeme v ochraně ptáků inspirovat Novým Zélandem, jak mohou kopytníci přispět k obnově krajiny nebo proč je dobré nepodceňovat bobra.

V rubrice V ohrožení jsme tentokrát otevřeli smutné téma, kterým je válka na Ukrajině. Dočtete se, jaký dopad má již třetí rok trvající válka na místní přírodu a jakým způsobem ovlivňuje chování ptáků. I přestože je složité vést ve válkou sužované Ukrajině plnohodnotný výzkum, máme informace např. o tom,  jak bojové operace narušují hnízdění ptáků, co ohrožuje místní dravce a sovy a jak se v důsledku války mění migrační chování ohrožených orlů volavých. Také se dočtete o dobrovolnících, kteří válce navzdory vyrážejí do terénu, aby v chráněných oblastech zavedli pravidelné dlouhodobé sčítání ptáků metodou akustického monitoringu.

Dobrovolnice spouští nahrávání v národním přírodním parku Bojkivščina. Foto: archiv EBCC

Uplynulý čtvrtrok se veřejnost mohla účastit několika akcí pořádaných ČSO. Jednou z nich byl Kurz sčítání a mapování ptáků na Mohelském mlýně. Tento kurz byl věnován pokročilejším ornitologům a zaměřoval se především na praktické využití znalostí např. při Liniovém sčítání druhů (LSD).  Nezapomněli jsme však ani na mladé ornitology. Ti se v průběhu května mohli zúčastnit rovnou dvou akcí, a to konkrétně 4. žákovské ornitologické konference a Musílkovy cesty. Podrobné informace o proběhlých akcích se dočtete v rubrice Ze života ČSO.

Láká vás exotika? Pak vás jistě zaujme reportáž Elišky Malcové a Lukáše Brezniaka o pozorování ptáků v divoké krajině Srí Lanky. Dozvíte se nejenom, za kterými druhy se sem vyplatí vydat, ale také spoustu praktických rad, které se vám mohou hodit při cestování po tomto tajuplném ostrovním státě.

Snovač indomalajský (Ploceus philippinus) je jedním z druhů, se kterými se můžete setkat při cestě na Srí Lanku. Foto: Lukáš Brezniak

Zpětnou vazbu a nabídky článků či fotografií uvítáme na ptacisvet@birdlife.cz.

Kdo preferuje elektronické čtení a nepotřebuje papírové vydání, může napsat na cso@birdlife.cz a požádat o změnu. Ptačí světy vám pak nebudou chodit do schránky, ale budete si je moci stáhnout v pdf.

Děkujeme za vaši přízeň a přejeme inspirativní čtení!

 

Členové ČSO dostávají časopis Ptačí svět čtyřikrát ročně zdarma v tištěné podobě, ale mohou si zvolit, že papírovou verzi nepotřebují a číst časopis jen elektronicky.

Předplatné a jednotlivá čísla si můžete objednat v e-shopu ČSO.

Celý obsah čísla najdete zde

Číslo ke stažení v pdf

Sledujte FB stránku časopisu