Aplikace Avif pro iPhone a další novinky

Neustále pracujeme na tom, aby Faunistická databáze ČSO Avif byla co možná nejvíce uživatelsky přívětivá. Zásadní bylo zveřejnění nové webové verze v říjnu 2023. Letos přišly na řadu další důležité kroky v rozvoji Avifu, jako je dlouho očekávaná mobilní aplikace pro telefony iPhone. Novinek je ale mnohem více.

Prohlížení dat ve vašem telefonu nikdy nebylo jednodušší! Připravili jsme nové zobrazení na mobilních zařízeních, které pro lepší přehlednost zalamuje řádky. Veškeré informace se tak vejdou na vaši mobilní obrazovku bez nutnosti posouvat řádek do strany.

Nová verze mobilní aplikace

Vkládání pozorování z mobilních telefonů je možné jak přes webovou verzi Avifu, tak přes novou verzi mobilní aplikace. Data zadaná obojím způsobem se nahrávají do stejné databáze. Nová mobilní aplikace je k dispozici jak pro Android, tak pro iPhone. Tak si ji stáhněte!

Náhled aplikace Avif pro telefony iPhone

Vedle vylepšeného mobilního zobrazení jsme ve webovém Avifu v průběhu posledního půl roku připravili i další novinky, kterými jsou například: možnost otevření mapy ve velkém okně a možnost jejího stažení, přehlednější editace vycházek, možnost přepnutí názvů druhů do anglického či latinského jazyka či možnost načtení souřadnic GPS při vkládání z mobilu.

Sčítání čápů na novém portálu

Další vylepšení se týká projektů občanské vědy. K letošnímu desetiletému výročí sčítání čápů bílých v Česku, jsme spustili nový portál pro zadávání čapích hnízd, projekty.birds.cz/capihnizda, kde je možné pozorování čápů na hnízdech jak zadávat, tak si je prohlížet na přehledné mapě. Všechna pozorování zadaná přes tuto stránku jsou automaticky nahraná i do Avifu.

Mapa čapích hnízd v srpnu 2024

Novinkou je i přesunutí zadávání projektů hnízdění čejky chocholaté a monitoring rorýsů, kavek a jiřiček přímo do Avifové vycházky. Ve druhém kroku vycházky se vám po zadání druhu, který do některého z projektů spadá, a jeho GPS souřadnic zobrazí možnost zaznamenat doprovodná projektová data. Zadávání dat do těchto ochranářsky zaměřených projektů, se tak značně zjednodušilo, jelikož je například možné zadat vícero hnízdišť rorýsů v jedné vycházce, což předchozí formulář neumožňoval.

Houfující se vlaštovky 24. srpna u Strachotína. Foto: Jindřiška Mlečková / Avif

Faunistická databáze Avif birds.cz je určena všem zájemcům o ptactvo z řad široké veřejnosti, amatérských ornitologů, birdwatcherů i vědců a slouží ke sdílení a uchovávání záznamů o pozorování všech druhů ptáků na území České republiky. Slouží nejen ke sdílení zajímavých a neobvyklých pozorování, ale také ke sběru kompletních seznamů všech pozorovaných druhů pro pozdější vědecké využití. Pokud v Avifu stále tápete, tak se můžete v září těšit na nový díl oblíbeného pořadu Ornitolog na drátě, kde se o Avifu dozvíte vše podstatné.

Budeme rádi za vaši zpětnou vazbu, kterou můžete posílat na admin@birds.cz. Pokud máte Avif rádi a chtěli byste jeho vývoj podpořit, můžete tak udělat na https://www.darujme.cz/avif. Za zpětnou vazbu a finanční podporu předem děkujeme!