Pozvánka na podzimní Festival ptactva 2024

Vážení členové, příznivci vycházek do přírody,

srdečně vás zveme na další ročník mezinárodního Festivalu ptactva, který se uskuteční o víkendu 5. -. 6. října 2024.

Za pozorováním ptáků se o tomto víkendu vydají lidé nejen v České republice, ale i v dalších zemích po celé Evropě, aby se stali přímými svědky fascinující ptačí migrace. Během vycházek zaznamenávají data o celkovém počtu pozorovaných druhů a jedinců ptáků, nejčastěji pozorovaných i vzácných druzích apod. Data ještě na konci víkendu jednotlivé země zpracují, vyhodnotí a pošlou evropskému koordinátorovi, kterým je slovenský partner BirdLife International SOS/BirdLife Slovakia.

V letošním ročníku je nahlášeno 46 vycházek, které chystají dobrovolníci po celé republice. Většina z nich se uskuteční přímo o výše zmíněném víkendu.

Připravili jsme zjednodušenou pozvánku, věříme, že pro vás bude přehlednější. Kliknutím na konkrétní vycházku v mapě se zobrazí veškeré informace k ní. Novinkou je i filtrování vycházek – můžete si nechat zobrazit třeba jen akce probíhající o nejbližším víkendu.

Zároveň se letos uskuteční i několik speciálních vycházek zaměřených na zadávání pozorování do Avifu, které nejsou vázány na termín Festivalu ptactva. Jejich přehled najdete v druhé mapě a bude průběžně doplňován.

Vycházky zaměřené na zadávání pozorování do faunistické dtabáze Avif:

Přejeme krásné zážitky při pozorování migrujících ptáků a všem organizátorům moc děkujeme!