Brněnští zastupitelé znovu projednají výstavbu lanovky. Přijďte vyjádřit nesouhlas s devastací přírody

KDY: pondělí 9. 9. 2024 od 17:00 hodin – úterý 10. 9. 2024 do 8:00
KDE: Dominikánské náměstí, přes budovou Magistrátu města Brna

V úterý 10. 9. se koná zasedání brněnského zastupitelstva, na kterém se bude znovu projednávat chystaná výstavba brněnské lanovky. Zastupitelé budou o projektu znovu jednat na základě petice, která získala více než pět tisíc podpisů. Jihomoravská pobočka ČSO a další organizace plánovanou lanovku dlouhodobě kritizují a upozorňují, že její výstavba by měla devastující dopad na místní přírodu, a to zejména na nocoviště ohrožených havranů polních, a další ptáky. Předání petice bude doprovázet happening s kulturním programem, který má upozornit na negativní stránky zamýšleného projektu.

20. 8. skončil na petičních místech v Brně sběr podpisů. Petici proti výstavbě velkokapacitní lanovky podepsalo celkem 5326 lidí, z toho 2924 občanů a občanek Brna. To stačí, aby zastupitelé museli plánovanou výstavbu znovu projednat.

Projekt za bezmála miliardu korun je dlouhodobě kritizován jak ornitology, tak širokou veřejností. Nenávratně by totiž poškodil biologicky cennou lokalitu na pravém břehu Svratky, která je domovem pro řadu chráněných druhů ptáků a jiných živočichů. Přímo na trase lanovky se navíc nachází největší a poslední velké nocoviště ohrožených havranů polních a kavek obecných na jižní Moravě, kteří se zde během zimy vyskytují v počtech až 15 tisíců jedinců.

Výstavbou lanovky by velmi pravděpodobně došlo k zániku tohoto unikátního nocoviště, rušení hnízdících ptáků i dalších živočichů a v neposlední řadě k přímému zabíjení ptáků po nárazech do drátů a skleněných ploch lanovky. Přitom celý projekt je nejenom nesmyslně drahý, ale také zcela zbytečný, neboť mezi Pisárkami a univerzitním kampusem v Bohunicích, které má lanovka spojovat, funguje spolehlivé dopravní spojení.

Doražte na happening

S nadcházejícím podzimem přichází i doba, kdy havrani a kavky začnou přilétat do Brna k Riviéře, do míst svého tradičního zimoviště, jehož existence je ohrožena výstavbou lanovky. Na to budeme symbolicky odkazovat během přespání před magistrátem na Dominikánském náměstí z pondělí 9. 9. na 10. 9. 2024. 

V úterý 10. 9. předáme petici zastupitelům před ohlášeným zasedáním, které je naplánováno na osmou hodinu ráno. Následně se bude zastupitelstvo peticí proti lanovce zabývat.

Předání petice bude již od pondělního odpoledne 9. 9. předcházet happening Nocoviště a bude pokračovat až do úterního rána. Akce začíná v pondělí v 16:30 pod hodinami na České, odkud povede za doprovodu bubnů pochod na Dominikánské náměstí, kde bude program pokračovat. Těšit se můžete na hudební i taneční vystoupení, vědeckou show, uměleckou projekci nebo netradiční celonoční debatu s přenocováním ve spacácích. V úterý se pak budou moct děti i dospělí zúčastnit workshopu s výrobou masek a potiskem vlastních triček.

V rámci happeningu rovněž chceme poukázat na přetrvávající rozpory v prohlášeních podporovatelů lanovky. Město Brno v souvislosti s lanovkou odkazuje na Německo. Zde se totiž lanovky skutečně snaží začleňovat do systémů MHD a  je možné na jejich výstavbu žádat o podporu v rámci běžných státních dotačních programů. K tomu je třeba splnit přísná pravidla, která ale projekt brněnské lanovky nesplňuje. Při její přípravě je vše naopak – nejprve došlo k získá stavebního povolení a teprve poté se řeší studie proveditelnosti (a to až díky značnému tlaku veřejnosti).

Veřejná diskuse je nulová, přitom právě to je téma, na které Němci kladou velký důraz. Nemluvě o zpřístupnění důležitých informací o projektu. Za vše mluví naše marná snaha získat projektovou dokumentaci k lanovce. Odbor dopravy města Brna ani Dopravní podnik města Brna (DPMB) dokumentaci vydat nechtějí, DPMB se přitom odkazuje na autorská práva, která se na vypracovanou dokumentaci mají vztahovat. A to je bohužel jenom jeden z příkladů, jak to v případě brněnské lanovky (ne)funguje.

Přijďte i vy podpořit brněnské ptáky a vyjádřit nesouhlas s nesmyslným a bezohledným ničení přírody. Budeme se na vás těšit a děkujeme za podporu!


Více informací:

 

Pořádá: Jihomoravská pobočka České společnosti ornitologické (ČSO), NESEHNUTÍ a Sdružení OBRAZ

Kontakty pro novináře:

  • Jan Sychra, předseda Jihomoravské pobočky ČSO, tel.: 603 901 754
  • Matouš Janča, organizační tým akce, tel.: 732 655 839
  • Dana Nováková, organizační tým kampaně Černá křídla nad Brnem, tel.: 605 541 224