Česká společnost ornitologická se připojuje k Měsíci dobročinné závěti

Už pojedenácté se letos uskuteční akce na podporu filantropie mezi českou veřejností Měsíc dobročinné závěti, kterou pořádá Koalice za snadné dárcovství. Smyslem Měsíce je poděkovat všem dárcům a dárkyním, kteří mysleli na podporu dobré věci ve své poslední vůli. Koalice Za snadné dárcovství, jejímž členem je i Česká společnost ornitologická, připravila pro veřejnost informace o tom, jakým způsobem je možné prostřednictvím poslední vůle podpořit charitativní projekty a jak a kde dary ze závětí již pomohly a stále pomáhají. 

V tomto videu se dozvíte, jak dary ze závěti pomohly ve Výboru dobré vůle – nadaci Olgy Havlové, v Národním divadlu, v Diakonii, v Člověku v tísni a u nás v České společnosti ornitologické. 

Kampaň odstartuje již tradičně na Mezinárodní den závěti, tedy dnes, 13. září. Letos vyšel tento den na pátek, přesto ale věříme, že bude mít kampaň podobný úspěch, jaký měly uplynulé ročníky. Koalice Za snadné dárcovství, která zahrnuje 44 členských organizací, bude v médiích ukazovat možnosti, jak mohou lidé podpořit dobrou věc i po své smrti. Díky dárcům získaly organizace v minulých letech prostředky a hmotné dary v hodnotě přesahující 400 milionů korun. Dary ze závěti pomohly seniorům v nouzi, znevýhodněným dětem, rozvoji kultury nebo právě ochraně ptáků a jejich životního prostředí.

Centrální ptačník na JL září 2022
Velkou soustavu tůní na Josefovských loukách jsme mohli v roce 2022 vybudovat díky daru ze závěti. Foto: Břeněk Michálek

I když Češi patří co do četnosti odkazů mezi méně aktivní národy, jejich dary ze závěti už pomohly k realizaci řadě důležitých projektů. Podle World Giving Indexu za rok 2021 se filantropie v České republice umístila na velmi pěkném 13. místě ze 119 sledovaných zemí světa – stali jsme se dokonce nejrychlejšími meziročními ´skokany´. Když je potřeba, jako národ pomoci umíme – dokázali jsme to při povodních i při tornádu, podporujeme válkou zmítanou Ukrajinu.

I v České společnosti ornitologické už máme s dary ze závěti zkušenost. „Štědrý dar ze závěti paní Venzarové  výrazně pomohl stabilizovat organizaci  a pomohl nám realizovat velké projekty, které jsme pouze díky němu mohli předfinancovat, což bychom si jinak nemohli dovolit. Mohli jsme tak vybudovat velkou soustavu tůní pro ptáky a další živočichy na Josefovských loukách, zavést pastvu na Kosteliskách a  také se pořádně věnovat ochraně kriticky ohrožených sýčků obecných“, říká Lucie Hošková, vedoucí fundraisingu z ČSO a dodává: „Nesmírně si vážíme i dalších dárců, o kterých víme, že ve své poslední vůli také pamatovali na ochranu ptáků. Tato důvěra nás dojímá i zavazuje a mohu jen slíbit, že se dále budeme snažit usilovně pracovat na zlepšení životních podmínek pro naše ptactvo.“

I s financováním projektu na ochranu sýčků obecných pomohl dar ze závěti. Foto: Jiří Hornek

Pokud uvažujete nad sepsáním závěti a zvažujete i možnost podpořit v ní ochranu ptactva skrze ČSO, prozkoumejte web ČSO , kde najdete podrobnosti o naší práci pro ptáky. Více o závětech pro ptáky píšeme ZDE. Rádi vám ke své práci poskytneme více informací a případně pomůžeme s výběrem projektů, které si zaslouží vaši podporu. Kontaktovat můžete Lucii Hoškovou na tel. 602 972 368.

Vše o darování ze závěti a příběhy o tom, kde všude závěti skutečně pomohly, pak najdete na www.zavetpomaha.cz.