ČSO a Bushman přichází s novým motivem charitativních triček. Tentokrát jsou na řadě rorýsi

Abychom zvýšili povědomí o tolik potřebné ochraně neuvěřitelného letce rorýse obecného, rozhodli jsme se ve spolupráci s firmou Bushman uvést další charitativní tričko, jehož zakoupením přispějete 300 Kč na ochranu těchto ptáků. O tu se v České společnosti ornitologické snažíme již téměř 20 let a za tu dobu jsme zachránili již tisíce rorýsích hnízdišť a významně zvýšili povědomí o tomto zajímavém ptačím druhu mezi odbornou (stavební firmy, úřady státní správy) i laickou veřejností.

Fascinující letec rorýs obecný – možná hnízdí i u vás pod střechou a od konce dubna do srpna se vám ohlašuje svým klasickým „sriiiiiiii“ voláním, kterým doprovází své neuvěřitelné letecké umění. Rorýs je opravdu vzdušný šampion – za letu spí, loví potravu, pije, páří se i odpočívá. Pochopitelně jen vyhnízdit nezvládne ve vzduchu.

Rorýsi obecní. Foto: archiv ČSO

A právě v době hnízdění je nejvíce ohrožen, což je další důvod, proč si zaslouží naši pozornost. V posledních desetiletích trpí masivním úbytkem hnízdišť z důvodu zateplování a rekonstrukcí budov. Například jen v Praze mezi lety 1989 až 2000 klesl počet rorýsů téměř o 45 %!  A to je to přitom naprosto bezproblémový a milý soused, který po sobě nezanechává žádné stopy. Při troše snahy a domluvy se stavebními firmami, úřady a vlastníky však jdou skloubit potřeby rekonstrukcí se zájmy rorýsů.

Jak rorýsovi pomoci?

  • Zakoupením tohoto trička podpoříte částkou 300 Kč ochranu rorýsů a dalších ptáků žijících s lidmi v městském prostředí. Ochranu zajištuje Česká společnost ornitologická. Myslete na ptačí obyvatele při rekonstrukcích a stavbách lidských obydlí. Dutiny a škvíry mohou poskytnout důležité útočiště mnoha druhům. Buďte všímaví i při rekonstrukcích, které se dějí ve vašem okolí.

 

Chcete se dozvědět více o tom, jak můžete rorýsům a ostatním ptákům pomoci? Podívejte se na https://www.birdlife.cz/o-rorysovi/

S firmou BUSHMAN spolupracujeme již několikátým rokem, protože jejich filozofie o přístupu k přírodě souzní s tou naší: „Je úžasné, když má práce takový charitativní přesah. Spolupráce ČSO a značky BUSHMAN je jedna velká radost. Držíme palce ohroženým párům sýčků, aby se i díky této vzájemné pomoci jejich hnízdění dařila a populace se navýšila. Věříme, že i druhé tričko v pořadí, které nyní finalizujeme, vás bude bavit stejně jako nás. Má opět bushmanský charakter a znovu charitativní, pomáhací přesah,“ dodává Michaela Vondrová, B2B manažer společnosti BUSHMAN

Koupit pánské tričko Rorýs obecný – Champion of the Sky v e-shopu ČSO

Koupit dámské tričko Rorýs obecný – Champion of the Sky v e-shopu ČSO

 

Informace o triku:

  • 100% bavlna, jejíž výrobní procesy jsou kontrolovány firmou Bushman (bushman.cz/bavlna-nas-svaty-gral).
  • Gramáž: 180 g/m2.