Povodně v ptačích parcích ČSO

Rozsáhlé povodně zasáhly také ptačí parky ČSO. Vzhledem k tomu, že většina z nich je v blízkosti říček a řek v záplavových oblastech, udělali jsme již před víkendem nutná opatření, abychom zabránili škodám na majetku a především, abychom zabezpečili naše spásače – koně, pratury a krávy – a přehnali je dále od rozvodněných toků do vzdálenějších nebo vyšších částí parků.

Zaplavený ptačí park Kosteliska. Foto: Ondřej Ryška

Přesto, že v ptačích parcích jsou občasné jarní záplavy vítané, tyto několik dní trvající průtrže mračen a rozvodnění řek měly za důsledek, že velké části parků byly zaplavené. Zvířata ve všech parcích jsou aktuálně v pořádku, naštěstí jsme je včas přehnali do bezpečí. Postupně během tohoto týdne, jak bude voda opadat, budeme ale sčítat případné škody na ohradách, plotech, lávkách, přístřešcích a dalším zařízení. Ty zřejmě budou, ale troufneme si říct, že situaci zvládneme. Návštěvníky ptačích parků ČSO ještě stále žádáme o odložení návštěvy na vhodnější dobu.

Ptačí parky stojí v nivách řek a povodně tu jsou vlastně přirozené. Čím pestřejší území je, čím více má tůní, čím větší je zde rozloha luk a čím méně jsou toky zregulované, tím více vody do sebe nasaje a chová se v podstatě jako přirozená houba. V nivách by se proto určitě nemělo stavět a je smutné, že se to napříč Českem zdaleka nedodržuje. Právě probíhající povodně ovšem zasáhly i oblasti mimo říční nivy a vážně poškodily obydlené oblasti.

Krávy na Kosteliskách jsme pro jistotu zahnali na bezpečné místo Foto: Ondřej Ryška

Myslíme na všechny lidi postižené povodněmi a rádi bychom vyzvali k solidaritě – pokud můžete a chcete pomoci, mnoho humanitárních neziskových organizací spustilo finanční sbírky na pomoc zasaženým oblastem a začalo pomáhat přímo na místě. Vybrat si některou a přispět můžete například na dárcovském portálu Darujme.cz (se kterým máme v ČSO výborné zkušenosti). Navštivte prosím darujme.cz/povodne.

Josefovské louky

V nejstarším ptačím parku u Jaroměře je situace nejvážnější. Nicméně díky velkému úsilí správců se někdy i za dramatických okolností podařilo exmoorské koně, pratury a osla dostat do bezpečí. Voda dnes na Josefovských loukách kulminuje, je rozlitá po celých loukách. Zvířata jsou na ostrůvcích nebo v mělké stojaté vodě, po létě jsou však v dobré kondici, mají dostatek vegetace a měla by to následující dva až tři dny zvládnout bez problémů. Všechna zvířata na místě samozřejmě neustále kontrolujeme. Elektrický zdroj a další techniku jsme včas uklidili, takže škody snad nebudou vysoké.

Mnišské louky

V ptačím parku u České Lípy voda z řek Ploučnice a Šporka vůbec nevystoupila z koryta, takže stádo koní je ve standardní ohradě, kde se v klidu pasou. Náhradní oplůtek koně ani nevyužijí. Zvedla se jen trochu voda v tůních, jinak louky zalité nejsou a nestojí tam ani voda po deštích.

Kosteliska

Stádo uherského stepního skotu v ptačím parku u Dubňan jsme v pátek pro jistotu přehnali od Jarohněvického rybníka dále na bezpečné místo. I když voda z Kyjovky zalila velkou část parku, stále jsou suché louky, kam se dají krávy přehnat v případě potřeby. Voda už by navíc měla začít klesat.

Zbudovská blata

Ptačím parkem u Zlivi protéká regulovaný Bezdrevský potok. Na něm se povodeň ze soboty na neděli pohybovala na hranici mezi druhým a třetím povodňovým stupněm, v pondělí už voda začala klesat. Niva Bezdrevského potoka dobře splnila svoji funkci a zadržela obrovské množství vody, která se rozlila na okolní louky. Po ústupu vody budou Zbudovská blata velmi zajímavá pro ptáky, stejně jako louky a mokřady v ostatních ptačích parcích.

Rzy

V ptačím parku u Chocně se řeka Loučná vylila z koryta, čímž v podstatě splynula s okolními zaplavenými loukami a rybníkem Rzovák. Voda tam ještě aktuálně kulminuje. Vylití řeky Loučné do rybníka v ptačím parku je nežádoucí, ale v takové situaci tomu nelze zabránit. Až voda ustoupí, čekají nás zřejmě opravy a čištění přítoku a odtoku z rybníka.

Malá Lipová

Ptačího parku pro vlhy a břehule u Přerova se povodně významně nedotkly vzhledem k tomu, že v přímé blízkosti není žádný vodní tok. Kromě případných sesuvů na hnízdní stěně tu neočekáváme žádné škody. Ty ale vlhám ani břehulím nevadí, protože z parku již odlétly.

Poděkování patří všem správcům a dobrovolníkům, kteří obětavě pomohli a pomáhají se zajištěním ptačích parků při povodních. Očekáváme, že po opadnutí velké vody nás čekají opravy ohrad, pozorovatelen, přístřešků, lávek, likvidace spadlých stromů, nánosů bahna na cestách a úklid naplavených odpadků. Velmi uvítáme účast dobrovolníků na mimořádných brigádách, o kterých budeme postupně informovat.