Ohlédnutí za prací Výboru ČSO v letech 2020–2024

Nejdéle sloužící členové Výboru ČSO na sklonku tohoto volebního mandátu konstatují, že to bylo doposud nejnáročnější období, které zažili. Není se čemu divit, covidové roky byly výzvou pro všechny, a i výbor se v tomto období začal scházet nejenom osobně, ale také online. Citelně nás v roce 2022 zasáhla ztráta předsedy ČSO Jiřího Flouska. Předsednictví posléze převzal Tomáš Bělka, který musel ze zdravotních důvodů v polovině roku 2024 rezignovat a v celé agendě byl nepostradatelný svou činností z pozice místopředsedy Tomáš Pospíšil. Samotná ČSO za tyto čtyři roky zažila nebývalý růst, jak v šíři svých činností, odbornosti, respektu v ochraně přírody, tak například i v členské základně.

Stali jsme se respektovaným partnerem v několika mezinárodních projektech (PannonEagle Life, Interreg atd.) i v morální podpoře Taiwan Wild Bird Federation, která byla za nestandardních okolností vyloučena z členství BirdLife International. Od roku 2022 máme také tu čest hostit kancelář European Bird Census Council, který vydal European Breeding Bird Atlas (EBBA2).

Diskutovali jsme strategický plán pro období 2023–2029, abychom věděli, kam směřujeme a čeho chceme společně dosáhnout v oblasti ochrany ptáků, osvěty, vzdělávání, ale také v mezinárodní spolupráci. Na plnění společně stanovených cílů se významně podíleli zaměstnanci kanceláře, za což jim patří velké poděkování. Stále se daří vydávat nejen časopis Ptačí svět ale i odbornější Sylvii a došlo také k rozvoji digitální databáze AVIF. Spolková činnost byla podporována aktivní komunikací s regionálními pobočkami, podporou rozličných pracovních skupin i organizací osvětových akcí pro veřejnost.

Důležitým krokem pro konkrétní podporu biodiverzity bylo rozšíření počtu a plochy ptačích parků ČSO. Tento projekt se setkal s velmi výraznou podporou členů i veřejnosti, a tak jsme zpracovali strategii jejich dalšího rozvoje pro roky 2022–2042. Naším záměrem je tato chráněná území postupně rozšířit do všech krajů Česka. První vznikl již v roce 2006 na Josefovských loukách, ale od roku 2020 jich přibylo dalších pět. Cílem je nejen tyto parky zakládat, ale zejména je dlouhodobě financovat a rozvíjet. V přípravě je několik dalších, které budou pro řadu členů nejen velkým překvapením, ale také velkou výzvou.

Jakákoliv občanská společnost je jen natolik zdravá nakolik dokáže být ve svých rozhodnutích nezávislá. Významně rostoucí agenda ČSO pro svou budoucí stabilitu a nezávislost vyžaduje také diferencované zdroje financování. Výbor se tedy zabýval nejen plánováním a kontrolou průběžného financování, ale také změnou struktury do budoucnosti. Součástí této postupné změny bylo i nelehké rozhodnutí o akvizici benefičního e-shopu Zelená domácnost na počátku roku 2024, kterou se rozpočet ČSO téměř zdvojnásobil.

Rozhodování o desítkách drobných agend v průběhu celého volebního období znamenala pro všechny členy výboru často pečlivou přípravu i následné zdlouhavé jednání dlouho do večerních hodin. Ačkoliv jsme ne vždy došli k tomu správnému řešení, za což nám členská základna jistě vystaví své hodnocení, tak přesto nám tato práce vždy dávala smysl a přistupovali jsme k ní s velkým respektem a odpovědností.

Před příštím výborem ČSO, který by se mimo jiné měl zhostit upořádání oslav stého výročí od založení Československé společnosti ornitologické v roce 1926, stojí mnoho rozdělaných i nových úkolů, ale s podporou všech členů i zaměstnanců aktuálně největší ochranářské organizace v Česku to jistě bez problémů zvládne.

Za výbor, který pracoval ve složení: Peter Adamík, Tomáš Bělka (do 8. 8. 2024), Gašpar Čamlík (od 16. 1. 2023), Jiří Flousek (do 14. 11. 2022), Barbora Kaminiecká, Vojtěch Kodet, Tomáš Pospíšil, Martin Pudil, Kateřina Ševčíková a Vlasta Škorpíková.


Výbor ČSO