Možnost doplnění půdních bloků na ochranu čejky chocholaté

Už od roku 2015 mohou zemědělci vstupovat do agroenvironmentálně-klimatického opatření (AEKO) Ochrana čejky chocholaté. Jeho cílem je zajistit na polích, na kterých čejky a ostatní bahňáci pravidelně hnízdí, ideální podmínky v době obsazování hnízdních lokalit a předejít zbytečným ztrátám zemědělskou technikou. V druhé polovině roku je plocha oseta směsí, která je atraktivní nejen pro hmyz, ale i pro další druhy zemědělské krajiny. Přestože ČSO v roce 2022 provedla ve spolupráci s AOPK ČR a krajskými úřady revizi původního vymezení hnízdišť zařazených do opatření včetně doplnění nových lokalit, není možné plně podchytit celé území České republiky, které se navíc často dynamicky mění. Proto jsme s Ministerstvem zemědělství domluvili prozatím jednorázové doplnění nových lokalit, které budou od roku 2025 pro zemědělce připravené ke vstupu. Návrhy posílejte do 6. listopadu na email zamecnik@birdlife.cz.

Lokalita zařazená do závazku v polovině dubna, kdy jsou podmínky pro hnízdění bahňáků ideální. Foto: Václav Zámečník
Hnídní lokalita v době vodění čejčích kuřat o měsíc později stále poskytuje bahňákům vhodné podmínky – porost je řídký a jsou viditelné podmáčené plochy. Foto: Václav Zámečník

Dotační program na ochranu čejky chocholaté navrhla Česká společnost ornitologická ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou na základě výzkumu a dat získaných z monitoringu čejek chocholatých v roce 2008. V roce 2012 pak byla spuštěna speciální čejčí databáze v rámci faunistické databáze AVIF, do které dobrovolní mapovatelé zadali během prvních 3 let téměř 3000 záznamů o hnízdištích čejek. Díky těmto datům se podařilo vytipovat 360 hnízdišť, které byly zařazeny do opatření. Zájem zemědělců o tento dotační titul se postupně rostl; zatímco v roce 2015 se do opatření rozhodlo vstoupit 12 zemědělců s plochou 105 ha, v roce 2024 to už bylo 46 žadatelů s 81 hnízdišti o celkové výměře 554 ha.

Čejky obvykle obsazují AEKO plochy brzy po příletu. V případě této lokality bylo nicméně hnízdo dohledáno 7. května, což dokládá přínos některých ploch i pro pozdní a náhradní snůšky. Foto: Václav Zámečník

V průběhu předchozího období 2015-2022 bylo možné nabídku půdních bloků do opatření každoročně doplňovat, často se tak dělo z podnětu samotných zemědělců a jednalo se o jednotlivé případy. Díky tomu se počet lokalit navýšil až na 433. V roce 2022 pak ČSO provedla revizi všech hnízdišť zařazených do AEKO. Její součástí byla kontrola stavu všech půdních bloků zařazených do opatření a doplnění nových lokalit. U některých ploch došlo v důsledku sucha ke změně vláhových poměrů a ztratily svou atraktivitu pro čejky, byly také zjištěny případy, kdy se změnil i charakter samotných ploch např. výstabou dálnice. Na základě výsledků kontrol bylo z nabídky vyřazeno 97 lokalit a současně se doplnilo 386 nových hnízdišť. Aktuální nabídka je tak na úrovni 720 lokalit.

Od konce srpna do konce října poskytuje plocha závazku osetá směsí potravní nabídku pro opylující hmyz. Foto: Václav Zámečník

Od začátku aktuálního programovacího období Společné zemědělské politiky v roce 2023 se nicméně Ministerstvo zemědělství zatím postavilo ke každoroční aktualizaci vrstvy rezervovaně. Pro letošní rok jsme se dohodli na zatím jednorázovém doplnění. Obracíme se proto na vás s prosbou, abyste zvážili výskyty čejek ve vašem okolí a pokud víte o potenciálně vhodných hnízdištích, zaslali nám návrhy na doplnění. Jednat by se mělo o hnízdiště, kde se čejky objevují pravidelně, optimálně každoročně.

Pro ověření, zda je hnízdiště už navrženo, využijte LPIS (registr evidence využití zemědělské půdy). https://mze.gov.cz/public/app/lpisext/lpis/verejny2/plpis/.

Pro ověření, zda je dané hnízdiště už zahrnuto do dotačního schématu, je optimální využít registr půdy LPIS. Dohledat konkrétní lokalitu je možné prostřednictvím nejbližší obce. Tu je možné zadat do lišty vpravo nahoře. Po kliknutí na „Vyhledat“ se zobrazí její katastrální území v mapě. V levé liště je potom nutné postupně rozklikat ikony Dotace – Nové Enviro – Dle druhu – ČEJKA a v mapě se šrafovaně zobrazí už evidovaná hnízdiště.

Možnosti, v jaké podobě je možné navrhované plochy poslat, jsou následující:

  1. zákres v jakémkoli mapovém podkladu
  2. návrh ploch podle LPIS
  3. návrh plochy v programu GIS
  4. zaslané GPS pozice středu hnízdiště
  5. zákresy ploch v aplikaci mapy.cz, GoogleEarth nebo v jiném prostředí

 

Pro vytipování vhodné lokality stačí i jednoduchý zákres do jakéhokoli mapového podkladu.
Lokality je možné i navrhovat přímo online v registru půdy LPIS. Dvojklikem se zobrazí jeho číslo a číslo mapového listu, které jsou potřebné k dohledání konkrétního dílu půdního bloku – kód DPB 6202/14 (650-1040) na zelené liště vpravo dole.

Vaše návrhy posílejte prosím nejpozději do 6. listopadu 2024 na email zamecnik@birdlife.cz.